Składniki: 2 kubki "jogurtu Śródziemnomorskiego", 4 ząbki czosnku, 1 świeży ogórek, świeżo zmielony pieprz, sól, oliwki, liście mięty lub pietruszki
Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odcisnąć sok z ogórka. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z ogórkiem dodać do jogurtu, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowana potrawa jest gotowa do spożycia.
Cacyki (tzatziki, tzadziki bądź dzadzyki :) ) to bardzo proste danie pochodzenia greckiego. Oczywiście jeśli ktoś lubi jeść sos sam to nie ma przeciw temu żadnych przeciwskazać. Grecy jednak jedzą tzatziki jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub podawane oddzielnie jako dip. Jest to najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Świetnie smakuje z zapieczonym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz