środa, 15 lutego 2012

Jaszczur z ogniska

Za oknem śnieg, zimno i ogólnie pogoda nie rozpiszcza nas, zresztą jak to przystało na zimę ;) Niestety jeśli o mnie chodzi to jestem raczej z tych ciepłolubnych, gdzie lato nigdy nie jest za gorące a zima zawsze jest za zimna. Może dlatego też dziś zwieło mnie na wspomnienia z wakacji i ulubionych ognisk, gdzie w zeszłym roku komary nieźle nam du... ścieły :D

Ale właściwie to ja nie o tym. Kiedyś w jakimś programie, który zresztą bardzo lubiłam a którego teraz nawet nazwy nie pamiętam znalazł się, moim zdaniem, genialny przepis na jaszczóra z ogniska. Nazwa dośc osobliwa :D i wymaga może troszkę wytłumaczenia co to właściwie jest. jaszczór z ogniska to drożdżowe bułeczki (tak jakby) pieczone na patyczku i nadziewane farszem mniam pychotka :D

Aby zrobić ciasto będziemy potrzebowali:
1kg mąki pszennej, 3 jajka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 40g drożdży, oliwa do wyrobienia.

Farsz z kurek:
1kg kurek, 200g sera camembert, 4 jajka ugotowane na twardo, pęczek cebuli dymki, sól, pieprz, oliwa
Farsz można przyrządzić właściwie z wszystkiego co się lubi ja opcjonalnie polecam 500g marmolady z różą

CIASTO
Część przesianej mąki łączymy z odrobiną soli, cukrem i pokruszonymi drożdżami, zalewamy wodą i rozrabiamy rozczyn. Przesypujemy resztę moką, dodajemy jaja, wyrabiamy do uzyskania dośc gęstego ciasta. na koniec dodajemy pół szklanki oliwy. Ciasto jest gotowe kiedy dobrze odchodzi od palców. iasto zostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu, aby wyrosło.

Po 30 min dzielimy coasto na równe części (wielkości piłki tenisowej). Do ciasta możemy dodać zioła, będzie przepięknie pachniało. każdą porcję ciasta rozciągamy w długi pas i owijamy ściśle na kijku. Kijek powinien być dość gruby (najlepszy byłby o średnicy 3-4cm). Pieczemy w żarze ogniska. Ciasto jest gotowe kiedy skórka jest rumiana i łatwo schodzi z kijka nie zostawiając śladu.

FARSZ
Umyte w osolonej wodzie grzyby siekamy na drobno i podsmażamy na patelni z posiekanymi białymi częściami dymki. Ciepłe grzyby łączymy a pokruszonym serem camembert.

Podajemy posiekane jajka (oczywiście ugotowane wcześniej na twardo) +sól+pieprz+posiekany szczypior od dymki.

Farsz wkładamy do torebki foliowej i ucinamy róg aby lepiej było wyciskać farsz do środka jaszczurów. Jako farsz możemy użyć właściwie wszystkiego (mięca, sera, grzybów, ryb). Można też nafaszerować jaszczóry marmoladą. pamiętajmy żeby farsz był dość gęsty.

Polecam na przyszłe wakacje, żeby było co wspominać w następną zimę ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz