środa, 1 grudnia 2010

Masa cukrowa

Składniki: 80dag cukru pudru, 10dag glukozy (w płynie bądź w proszku), 4 łyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel aromatu

Żelatynę rozpuścić w wodzie. Naczynie postawić nad parą wodną i dodać glukozę. Syrop ciągle mieszamy uważając aby sięnie zagotował. Jeśli się nam zagotuje, trzeba wywalić go do kosza i zacząć od początku. Kiedy syrop przestygnie (nie całkowicie) stopniowo trzeba dosypywać przesiany cukier puder, oczywiście ciągle mieszając. Cukier nie koniecznie trzeba dodać cały. Trzeba wyczuć moment kiedy masa nie będzie już przyjmowała cukru. Dużo zależy od jakości cukru pudru.

Do masy można dodać kilka kropel aromatu do ciast. Wyrabiać do momentu aż masa będzie miała plastyczną konsystencję. Można dodać do białej masy barwniki, najlepiej w proszku bądź w paście.

Aby rozwałkować masę najlepiej jest posypać blat mąką ziemniaczaną, aby masa się nie przyklejała. Rozwałkowaną masę przenieść na wałku bądź na przedramieniu przenieść na tort.

Koszta masy wynosi około 6 PLN

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz