Składniki: 4 opakowania jogurtu naturalnego, 150g sera typu feta, 2 różnokolorowe papryki, 1 ogórek, pół pęczka koperku, 2 ząbki czosnku, 150 ml mleka, 3 łyżki oliwy, 4 plasterki cytryny, sól, pieprz
Jogurt, ser, mleko, oliwę oraz czosnek miksujemy, a następnie mieszamy z posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i na godzinę wstawiamy do lodówki. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ogórek obieramy, przecinamy wzdłuż, usuwamy pestki i również kroimy w kostkę. Chłodnik podajemy posypany ogórkiem i papryką, przybrany plastrami cytryny.
Koszt przygotowania chłodnika jogurtowego (porcja dla 4 osób): ok. 9 pln
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz