piątek, 12 listopada 2010

Sałatka z indykiem

Składniki: 200g ugotowanych lub usmażonych sznycli z indyka, 2 małe cukinie, 2 różnokolorowe papryki, 2 pomidory, 1 cebula, garść zielonych oliwek, 100g sera typu feta lub oscypka, pęczek szczypiorku, sok z 2 cytryn, 2 łyżki octu winnego, 4 łyżki oleju ryżowego, 1 ząbek czosnku, cukier

Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Cukinię oraz pozbawione gniazd nasiennych papryki i pomidory kroimy w kostkę, podobnie jak ugotowane mięso. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Warzywa, mięso, pokruszony ser oraz odsączone oliwki delikatnie mieszamy ze solą i polewamy sosem, który przygotowaliśmy z oliwy, soku z cytryn, octu i czosnku roztartego z solą. Sos możemy też doprawić ulubionymi ziołami. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki, żeby składniki się "przegryzły". Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Koszt przygotowania sałatki (porcja dla 3 osób): ok.14 pln

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz