piątek, 5 listopada 2010

Tarta ze szpinakiem

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 250 g szpinaku, , 150 g twarogu półtłustego, 100 g sera typu feta, garść pomidorów cherry, 3 ząbki czosnku, 1 jajo, sól, pieprz, oliwa, cebula

Dno i brzegi formy do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Nadmiar ciasta obcinamy nożem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. W między czasie płuczemy liście szpinaku, obcinamy ich ogonki i wrzucamy na 1-2 minuty do wrzącej wody, po czym odcedzamy. Kiedy przestygną, kroimy je na kawałki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy zmiażdżone ząbki czosnku i posiekaną cebulę aż się zeszklą. Następnie dodajemy szpinak  i dusimy chwilę razem, aż odparuje nadmiar wody. Zdejmujemy z ognia i mieszamy ze zmielonym twarogiem, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem i dodajemy rozbełtane jajko. Gotowa masę wkładamy na podpieczone ciasto, obkładamy przekrojonymi na pół pomidorami cherry i obsypujemy pokruszonym serem typu feta. Zapiekamy w piekarniku kolejne 15-20 min, aż masa zastygnie.

Szacunkowy koszt tarty ze szpinakiem (porcja dla 2 osób): 11 zł

Pochodzenie dania
Tarta jest rodzajem wypieku składającego się z kruchego ciasta jaki i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone. Jest to potrawa najpopularniejsza w kuchni francuskiej. O Francji możesz poczytać na portalu TanieLoty.biz. Również często tarta spotykana jest na stołach angielskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz